ROM

Dette nyhedsbrev handler især om Rom, som er så spækket med historie, at et langt liv ikke er nok tid til at undersøge og fordøje alt, som den skønne by byder på. PUST var der med et hold gæster i sidste uge og vi kommer igen og igen! Læs længere nede hvorfor og hvordan og hvornår.

Historikeren Henrik Tvarnø har speciale i romersk historie og guider til april 2024 en helt unik rejse til Rom & Pompeji. Læs her mit lille interview, med den sympatiske Rom-ekspert (som iøvrigt også tager til Firenze i oktober 2023)


Hvorfra har du fået interessen for romersk - eller italiensk  - historie?
Fra mit første besøg i Rom som 15-årig. Det var på alle måder overvældende. Og fra en virkelig god historielærer, det ikke terpede historie, men søgte dannelse og mening.

Hvad er din favorit by i Italien? 
Der er mange – Pompeji er en af dem, selv om det er en ruinby, hvor fantasien er en aldeles nødvendig medspiller. Men det er heldigvis svært at vælge, fordi landet rummer så mange spændende byer.

Du har været mange gange i Rom. Bliver du aldrig træt af Rom? 
Det gør jeg faktisk ikke. Der er en stemning, som bliver ved med at være dragende. Tilsat lidt kaos, lidt forfald og en masse menneskelig energi samt arkitektonisk skønhed. I en by med en vild historiefortælling.

Hvad er din største kunsthistoriske aha-oplevelse?
Igen er det svært at prioritere. Men at stå øverst på et stillads og røre ved Michelangelo’s loft i Det sixtinske Kapel var stort. Et helt nyudgravet hus i Pompeji med fresker, der ikke var skadet af dagslys, var også en stor oplevelse.

Hvorfor skal vi overhovedet beskæftige os med Romersk historie? Det skal man kun, hvis man tror, at der er grundlæggende fælles erfaringer og vilkår ved at være menneske, som man kan blive klogere af at studere. Og fordi det at lære andre samfunds måde at tænke og leve på giver os et vigtigt perspektiv på vor samtid.
Romerriget er en utrolig sejlivet konstruktion, som konstant får en til at undres.
Endelig har Romerriget haft virkelig stor indflydelse på senere udviklinger i Europa og har mange gange tjent som en reference – både positivt og negativt. Så man melder sig lidt ud af historien ved at ignorere romerne.
 
Læs mere om rejsen til Rom & Pompeji HER
Læs mere om rejsen til Firenze HER
I denne uge er et malehold i fuld sving i Castelvittorio - og holder indimellem pauser fra maleriet,  i form af et festligt pastakursus med Mina - 84 årig dronning af Castelvittorio - og den dygtige kok Vanessa.

Anbefaling

Ny bog af professor i Kunsthistorie Maria Fabricius Hansen, der handler om Rom's arkitektur, for netop via arkitekturen kommer man rundt om Roms historie fra før vor tid til idag. MEGET spændende  - og pædagogisk - så selv jeg kunne være med:-) Illustreret på tegneserie-vis af Lars Horneman.

Kontakt os gerne og få en snak hvis du har spørgsmål vedrørende rejserne. +45 23 71 46 76. Vi har åbent alle påskedage.
A Presto!
Pia

WWW.PUSTREJSER.DK
Instagram
Facebook
Website
PUST Rejser ApS
Ledreborg Alle 2 a, 4320 Lejre
Tlf 31264100 eller 23714676
info@pustrejser.dk
Cvr 25095634
WWW.PUSTREJSER.DK

Afmeld dig nyhedsbrevet