Naturparken Riserva dello Zingaro

Sicilien rejseprogram

Dag 1
Ankomst til Sicilien

Fly fra Købehavns Lufthavn til Palermo. I Palermo Lufthavn venter vores bus, som kører os 1/2 time sydpå til havnebyen Castellamare del Golfo, hvor vi har de første 3 overnatninger.

Indtjekning på hotellet og lidt natmad.

Det græske tempel i Segesta
Dag 2
Græsk kultur i Segesta, siciliansk madskole og vinsmagning

Morgen badetur og morgenmad. 

Vi tager på udflugt til den arkæologiske park Segesta med det velbevarede og enestående græske tempel med 36 doriske søjler. Byen, der engang lå her, blev antagelig grundlagt af et af Siciliens tidligste folkeslag, elymerne, der kom rejsende fra Grækenland i 700-tallet f.kr.

I bakkerne overfor templet graver arkæologer stadig og finder rester af agoraen, det centrale torv. Vi går derop, for at se det antikke teater fra cirka år 200 f.Kr. De 20 tilskuerrækker i halvcirklen er meget velbevarede, ligesom akustikken stadig er så fremragende, at det endnu i dag er muligt at lade sig føre ind i skuespillets og operaens verden. Teaterensembler fra hele verden gæster af samme årsag teatret i Segesta i sommermånederne.

Efter besøget kører vi til Castellamare del Golfo, hvor der er frokost på egen hånd.

Om eftermiddagen skal vi på madskole på en nærliggende vingård. Indehaver signora Plaia tager os med i køkkenet, hvor vi laver forskellige sicilianske lækkerier, som slutter med spisning af vores egen veltillavede middag, og en vinsmagning af vingårdens egne rød- og hvidvine.

Naturparken Riserva della Zingaro
Dag 3

Vandredag ved Middelhavet, havbad, San Vito lo Capo 

Morgen badetur og morgenmad. 

9.00 Udflugt til én af Siciliens smukkeste naturparker,
Riserva dello Zingaro, 20 minutters kørsel nord for Castellamare. Her vandrer
vi på en sti, der ligger helt ud til Middelhavet. Det er en ualmindeligt flot
gåtur og naturoplevelse langs havet, og vi holder pauser undervejs til duften
af de mange vilde urter, mens vi kigger ud over hav og bjerge og ned på
bugterne der skærer sig ind i klipperne. Ved én af Zingaros indbydende strande
med klart turkisblåt hav, holder vi pause og snupper et havbad.

Gåturen er ca. 8-9  km lang og vi går stille og roligt
og bruger dagen i naturparken, hvor vi også spiser vores madpakker. Underlaget
er grus og sten, og ujævt. Det går op og ned ad klipperne på en til tider smal
sti, hvilket kræver koncentration og udholdenhed. Det er en god idé at gå med
vandrestave og vandresko eller -støvler her. Strabadserne bliver så rigeligt
belønnet med de flotte udsigter over naturparkens bjerge, strande og havet, men
kræver samtidig at man er i almindelig god form, ikke er gangbesværet, og vant
til at gå.

Vi har vores lokale guide Daniela med os i dag. 

Ønsker man ikke at deltage i denne vandredag, kan man blive
i Castellamare og Camilla kan give idéer til, hvordan man kan bruge dagen.
 

Ca. 14.30 Efter vandringen henter bussen os og vi kører til
havnebyen San Vito lo Capo, helt oppe på den nordligvestlige spids af Sicilien.
Byen er kendt for sin lange sandstrand. Vi holder en pause ved stranden, og der
er mulighed for at købe kaffe, læskedrik og is mv, og hvile ud ovenpå
vandreturen. 

Senest kl. 16.00 Herefter kører vi til hotellet i Castellamare,
og ankommer ca. kl. 17.00

Kl. 19.00 Vi slutter vi dagen af med middag på restaurant
sammen i Castellamare 

Trappevask i en gyde i Palermo
Dag 4

Besøg i kulturbyen Erice,
konfekture- og olivensmagning og ankomst til Trapani.

Morgen badetur og morgenmad. 

Kl. 9.30 Vi tjekker ud og kører en time vestpå til bjergbyen Erice som ligger vidunderligt placeret på Monte San Giuliano 750 moh med udsigt ud over Middelhavet, Trapani og De Ægadiske Øer, og er på listen over de smukkeste landsbyer i Italien.

Vi går først en tur sammen i de smalle brostensbelagte gader
og over pladser hvor kirker og bygninger beretter om Siciliens rige historie, bl.a. et normannisk slot, Castello di Venere, fra middelalderen. Normannerne har som grækere, romere og arabere bygget og boet på Sicilien, og Camilla viser vej og beretter om de mange folkeslag undervejs.

Undervejs besøger vi det legendariske konditori Pasticceria di Maria Grammatico, opkaldt efter indehaveren Maria, som har skabt
de lækre konditorkager, dolci ericine, der er lavet på mandler, kandiseret
frugt, ricotta mm. Maria voksede op i et kloster, og brugte dér 15 år på at
lære nonnernes gamle opskrifter. Siden forlod hun klostret, og startede sin
egen produktion af konfekture, som er blevet en eftertragtet specialitet i hele regionen. Vi træder indenfor i konditoriet, hvor vi får en smagning af de fremragende kager ledsaget af et lille glas dessertvin.

Herefter har vi tid på egen hånd til at se mere, f.eks byens
farverige keramik og tæpper, og til at spise frokost i Erices hyggelige gader.

Vi mødes igen, og slutter besøget i hyggelige Erice med en
olivenoliesmagning, hvor vi hører om den lokale produktion, og smager de gyldne dråber, som også betegnes som sicilianernes guld.

Havnefronten i Trapani
Dag 5
Kulturdag i Trapani

Morgen badetur og morgenmad.  

Bytur til fods i Trapani som er en spændende havneby. Vi besøger først fiskemarkedet, med sværdfisk, tun, blæksprutter, kæmperejer og alverdens skaldyr, som præger byens menukort. Vi fortsætter turen og Camilla beretter om byen og dens rige historie og spændende kultur mens vi slentrer gennem gaderne og det jødiske kvarter, kigger på arabisk arkitektur og katolske kirker, og fortsætter langs havet, som omgiver store dele af byen. Der bliver helt sikkert tid til en ”snack pause” til køb af is eller kage og kaffe i et af Trapanis skønne konditorier.

Vi slutter byturen af med en fælles god frokost på restaurant.

Eftermiddagen og aftenen er på egen hånd i Trapani, og der er ingen fælles middag planlagt.

vandresti langs med bugten
Dag 6
Besøg på De Ægadiske Øer, cykeltur og havbad

Morgen badetur og morgenmad. 

Udflugt til De Ægadiske Øer. Vi sejler til øen Favignana som er den største og mest interessante af de 3 øer, der sammen danner øgruppen De Ægadiske Øer, som ligger ud for Trapanis kyst. Vi tager færgen fra havnen i Trapani, og ½ time senere går vi i land i Favignana by hvor vi starter med at leje cykler. 

Favignana ses bedst på cykel, øen er flad, og vi kan stoppe når vi vil og nyde udsigter og havet. Vi har vores lokalguide med også, som fortæller om øerne. Vi kører en rundtur på ca. 15 km i alt. Ved Cala Azzurra holder vi pause og bader i det krystalklare azurblå hav.

De der eventuelt ikke ønsker at cykle, kan blive i Favignana by, eller gå en tur på egen hånd på øen.

Vi vender retur til Favignana by ved frokosttid og afleverer cyklerne. Herefter er der tid til at gå en bytur og spise frokost på egen hånd i byen, inden vi tager færgen retur til Trapani om eftermiddagen.   

Om aftenen spiser vi middag sammen på en restaurant i Trapani.

Gadebillede fra Palermo
Dag 7
Marsala, byen, dessertvinen og saltsmagning

Morgen badetur og morgenmad.  

Udflugt i bus ud til kysten lidt syd for Trapani hvor de store sletter med saltpander ligger. Disse historiske saltsletter, har været brugt i århundreder til at producere havsalt, og vi møder én af saltsletternes egne gode guider, der fortæller om dette 1000 ha store naturbeskyttede område og om saltproduktionen. Vi får ligeledes en unik mulighed for at se de lyserøde flamingoer, der lever i området. 

Når vi går ad stierne, der løber langs saltopsamlingstankene, er det næsten som at være en del af et levende maleri. Vandets refleksioner og saltets hvide farve skaber en spektakulær kontrast til himlens blå og den omgivende vegetations grønne tone. 

Vi får naturligvis en saltsmagning, samt lejlighed til at købe salt med hjem.

Vi fortsætter sydpå til byen Marsala, som særligt er kendt for de mange vingårde udenfor byen, der producerer den søde dessertvin Marsala. Selve byen er meget interessant; det var her Hærføreren Giuseppe Garibaldi, som samlede Italien i1860erne, begyndte sin lange færd op gennem landet. Byens centrum har mange smukke kirker, flere i siciliansk barok. Det er en utroligt hyggelig by at gå rundt i, med flotte byporte der afgrænser den gamle middelalderbydel, lækre restauranter, vinbarer og gode butikker og caféer.

Vi slutter dagen i Marsala af med at køre ud til vinmarkerne der omringer byen, og besøger én af de førende Marsala vingårde. Her får vi først en rundvisning og fortælling om vingården, der naturligvis afrundes med en marsalasmagning i vingårdens cantina.

Opstemte af dagens oplevelser med både salt og sødt på tungen, kører vi retur til Trapani og mødes igen, når det er tid til at spise fælles middag på en restaurant i Trapani. 

Kuplen over basilikaen i Palermo
Dag 8
Palermo, bytur, fritid og hjemrejse

Morgen badetur og morgenmad.  

Efter morgenmaden tjekker vi ud. 

Afgang til Palermo, der er 1½ times kørsel til Siciliens sprudlende hovedstad. 

Vi går først en tur sammen med Camilla til nogle af byens attraktioner, som f.eks operahuset Teatro Massimo, byens arabiske kvarter, hovedgaden der skærer sig gennem centrum, og så slutter vi foran katedralen. Vi har desuden bestilt indgang til det fantastiske Palatinerkapel, som er et must see i Palermo. 

Efter gåturen har vi fritid til alt det der skal nås inden hjemrejsen, og frokost er på egen hånd, måske er det et madmarked med lækker street food der kalder!

Sidst på dagen mødes vi og tager samlet til lufthavnen.