Ring bare til os – Vi svarer alle dage.
+45 31 26 41 00
info@pustrejser.dk
Temaerne for denne rejse er kultur, hav, mad og vin på Sicilien. I ugens løb bevæger vi os også ud i naturen, både til fods på vandretur, og på en cykeltur på De Ægadiske Øer.
Vi rejser og bor på Vestsicilien, er tæt på Middelhavet hele ugen, og bader dagligt i det lune hav. Vi har base i to af områdets skønne middelhavsbyer; først i den mindre havneby Castellamare del Golfo, hvor lystbådehavnen emmer af atmosfære, særligt om aftenen, når lysene tændes og restauranterne serverer friskfanget fisk og pasta. Siden flytter vi til havnebyen Trapani, helt ude vestpå, og besøger derfra De Ægadiske Øer.
Vi besøger også kulturbyen Erice og Siciliens sprudlende hovedstad Palermo, som begge byder på spændende arkitektur og kulturhistorie.
Afrejse fra Københavns lufthavn kl. 17:15
Ankomst Palermo 20:05
Afrejse fra Palermo kl. 21:00
Ankomst København lufthavn kl. 23:50
Sicilien er ca. 4 gange så stor som Sjælland og har 5 millioner indbyggere. De fleste rejser til Sicilien går til Catania eller Taormina, men vestøen er en meget mindre turistet og overset perle med utrolig flot natur, skønne strande, vidunderlig mad og masser af kulturhistorie.
Vi har sammen med vores danske fagguide Camilla Kornerup tilrettelagt en fantastisk tur med ophold i to forskellige byer og fundet frem til spændende oplevelser der indbefatter både havet, gastronomien og kulturen.
Vi opholder os på denne tur på Vestsicilien og har base i de to pittoreske havnebyer Castellamare del Golfo og Trapani.
Trapani har en lang og spændende historie, pga. de mange forskellige folkeslag der har sejlet til byen og bosat sig dér igennem tusinder af år. Byen har mange henvisninger til tiden hvor Sicilien var under arabisk herredømme i middelalderen. Det ser vi især i de mange efterkommere af arabere, der bor i byen, i byplanlægningen, og i det lokale køkken, hvor ingredienser som cous cous, ris, mandler, kandiserede frugter, kanel, stjeneanis og jasmin mm. anvendes hyppigt, sammen med pasta, fisk og skaldyr.
Vi besøger desuden den spændende arkæologiske park Segesta. Her står et velbevaret og enestående græsk tempel med 36 doriske søjler. Byen, der engang lå her, blev antagelig grundlagt af et af Siciliens tidligste folkeslag, elymerne, der kom rejsende fra Grækenland i 700-tallet f.kr.
I bakkerne overfor templet graver arkæologer stadig og finder rester af agoraen, det centrale torv. Vi går derop, for at se det antikke teater fra cirka år 200 f.Kr. De 20 tilskuerrækker i halvcirklen er meget velbevarede, ligesom akustikken stadig er så fremragende, at det endnu i dag er muligt at lade sig føre ind i skuespillets og operaens verden. Teaterensembler fra hele verden gæster af samme årsag teatret i Segesta i sommermånederne.
Grækerne har sat et uudsletteligt præg på Sicilien, og undervejs rundt i parken rejser vi tilbage i tiden og forundres over, hvor dygtige håndværkere og kunstnere de var på den tid.
De mange kulturer der har beboet Sicilien, som grækere, romere, arabere og normannere, har i høj grad sat deres præg på det sicilianske køkken. Undervejs smager vi på Siciliens spændende og dramatiske historie gennem pasta, havsalt, olivenolie, konditorkager og en række vine, også søde dessertvine, som kendetegner Vestsicilien. En eftermiddag går vi også selv i køkkenet. Om aftenen nyder vi gode middage på dejlige restauranter der serverer fisk, skaldyr og sicilianske pasta – og grønsagsretter mm.
Naturen på Vestsicilien er utroligt smuk, og vi tilbringer flere af dagene i den. I den fantastiske naturpark Riserva dello Zingaro vandrer vi og havbader i det indbydende klare lyseblå vand. På De Ægadiske Øer cykler vi langs strande med azurblåt hav og slapper af i efterårssolen, som i oktober er mild. Vi skal i det hele taget bevæge os meget, og vi er nødt til at sige, at rejsen IKKE er for gangbesværede.
Palermos arkitektur og mange flotte bygninger er et besøg værd, både ude og inde. Flere bygninger i opført i den særlige arabisk-normanniske stil, som kendetegner denne del af øen; en stil hvor arabisk og nordeuropæisk byggeri er fusioneret. Et godt eksempel er katedralen midt i byen. Værd at fremhæve er ligeledes Palatinerkapellet, der ligger i normannernes gamle kongepalads fra middelalderen. I Palatinerkapellet er lofter og vægge udsmykket med de fineste og smukkeste gyldne mosaikker. Mosaikkerne gengiver personer og episoder fra de to kristne testamenter, i bedste byzantinske stil, og de er et syn for guder. Det skal vi opleve!
Normannerne indtog byen og Sicilien som et led i de kristne korstog i løbet af 1000 tallet. De tog Sicilien fra araberne som havde ført Palermo frem til et sofistikeret og intellektuelt centrum. Araberne handlede og udvekslede viden med datidens kulturelle centre i Orienten, Sydspanien og Nordafrika og tiltrak filosoffer og videnskabsmænd fra mange fjerne egne. Byen var rig og berømt i hele vores del af verden, og havde flere hundrede tusind indbyggere i 1100 tallet, hvor den blomstrede, i London boede til sammenligning bare 20.000 på samme tid.
De første 3 nætter bor vi på et dejligt 4* hotel, Hotel Cetarium, i Castellamare del Golfo. Hotellet ligger i selve lystbådehavnen med restauranter og promenade lige udenfor døren. Der er pool i haven og selve byen med butikker, restauranter, is caféer mm ligger lige om hjørnet.
Det andet hotel hedder Hotel San Michele og ligger i turens næste stop i centrum af byen Trapani. Hotellet er et lækkert nyistandsat 3* hotel, møbleret lyst og let.
På begge hoteller er alle værelser med eget bad og toilet. Hotellerne er begge små og hyggelige, og har værelser i forskellige kategorier og størrelser. Vi får begge steder tildelt værelser i både forskellige kategorier og størrelser. Værelserne fordeles til PUST gæster vilkårligt, og vi ved ikke på forhånd hvor mange værelser vi får i de forskellige kategorier og størrelser.
Et eneværelse med eget bad koster 2.800 kr ekstra.
NB! Der er trapper og brosten mange steder og derfor ikke egnet for gangbesværede. Medbring flade sko der er gode at gå i og tøj der kan klare lidt omskift i vejret.
Turen arrangeres af PUST Rejser og omfattet af Rejsegarantifondens dækning.
Ønsker du mere information om rejsen eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Pia Bohr Scharling fra PUST Rejser tlf. 23714676 eller 31264100.
Mail: info@pustrejser.dk
Fly fra Købehavns Lufthavn til Palermo. I Palermo Lufthavn venter vores bus, som kører os 1/2 time sydpå til havnebyen Castellamare del Golfo, hvor vi har de første 3 overnatninger.
Indtjekning på hotellet og lidt natmad.
Morgen badetur og morgenmad.
Vi tager på udflugt til den arkæologiske park Segesta med det velbevarede og enestående græske tempel med 36 doriske søjler. Byen, der engang lå her, blev antagelig grundlagt af et af Siciliens tidligste folkeslag, elymerne, der kom rejsende fra Grækenland i 700-tallet f.kr.
I bakkerne overfor templet graver arkæologer stadig og finder rester af agoraen, det centrale torv. Vi går derop, for at se det antikke teater fra cirka år 200 f.Kr. De 20 tilskuerrækker i halvcirklen er meget velbevarede, ligesom akustikken stadig er så fremragende, at det endnu i dag er muligt at lade sig føre ind i skuespillets og operaens verden. Teaterensembler fra hele verden gæster af samme årsag teatret i Segesta i sommermånederne.
Efter besøget kører vi til Castellamare del Golfo, hvor der er frokost på egen hånd.
Om eftermiddagen skal vi på madskole på en nærliggende vingård. Indehaver signora Plaia tager os med i køkkenet, hvor vi laver forskellige sicilianske lækkerier, som slutter med spisning af vores egen veltillavede middag, og en vinsmagning af vingårdens egne rød- og hvidvine.
Morgen badetur og morgenmad.
Udflugt til én af Siciliens smukkeste naturparker, Riserva dello Zingaro, 20 minutters kørsel nord for Castellamare. Her vandrer vi på en sti, der ligger helt ud til Middelhavet. Det er en ualmindeligt flot gåtur og naturoplevelse langs havet, og vi holder pauser undervejs til duften af de mange vilde urter, mens vi kigger ud over hav og bjerge og ned på bugterne der skærer sig ind i klipperne. Ved én af Zingaros indbydende strande med klart turkisblåt hav, holder vi pause og snupper et havbad, inden vi vandrer tilbage til vores udgangspunkt, fyldt op af hav og natur.
Gåturen er ca. 13 km lang og vi går stille og roligt og bruger dagen i naturparken. Underlaget er grus og sten, og ujævt. Det går op og ned ad klipperne på en til tider smal sti, hvilket kræver koncentration og udholdenhed. Det er en god idé at gå med vandrestave og vandresko eller -støvler her. Strabadserne bliver så rigeligt belønnet med de flotte udsigter over naturparkens bjerge, strande og havet, men kræver samtidig at man er i almindelig god form, ikke er gangbesværet, og vant til at gå.
Vi har en lokal guide med os i dag.
Ønsker man ikke at deltage i denne heldags vandredag, kan man blive i Castellamare og Camilla kan give idéer til, hvordan man kan bruge dagen.
Efter vandringen henter bussen os og vi kører 10 minutter ind til den hyggelige gamle landsby Scopello, hvor der er mulighed for at købe kaffe, læskedrik og is, og hvile ud ovenpå turen.
Sidst på dagen får vi en smagning af olivenolie, Siciliens guld, og én af øens vigtigste produkter, som er allestedsnærværende i det sicilianske køkken. Endelig slutter vi dagen af med middag på restaurant sammen i Castellamare.
Morgen badetur og morgenmad.
Vi tjekker ud og kører en time vestpå til bjergbyen Erice som ligger vidunderligt placeret på Monte San Giuliano 750 moh med udsigt ud over Middelhavet, Trapani og De Ægadiske Øer, og er på listen over de smukkeste landsbyer i Italien.
Vi går først en tur sammen i de smalle brostensbelagte gader og over pladser hvor kirker og bygninger beretter om Siciliens rige historie, bl.a. et normannisk slot, Castello di Venere, fra middelalderen. Normannerne har som grækere, romere og arabere bygget og boet på Sicilien, og Camilla viser vej og beretter om de mange folkeslag undervejs.
Undervejs besøger vi det legendariske konditori Pasticceria di Maria Grammatico, opkaldt efter indehaveren Maria, som har skabt de lækre konditorkager, dolci ericine, der er lavet på mandler, kandiseret frugt, ricotta mm. Maria voksede op i et kloster, og brugte dér 15 år på at lære nonnernes gamle opskrifter. Siden forlod hun klostret, og startede sin egen produktion af konfekture, som er blevet en eftertragtet specialitet i hele regionen. Vi træder indenfor i konditoriet, hvor vi får en smagning af
de fremragende kager ledsaget af et lille glas dessertvin.
Herefter har vi tid på egen hånd til at se mere, f.eks byens farverige keramik og tæpper, og til at spise frokost i Erices hyggelige gader.
Om eftermiddagen, kan man vælge at vandre med Camilla (og vores lokalguide) ned fra Erice til Trapani. (Turen er 6-7 km og tager ca. 2 timer, der er 650 højdemeter ned). Undervejs får vi fantastiske udsigter over Middelhavet, Trapanibugten og De Ægadiske Øer. Man kan også blive længere i Erice og tage ned med svævebanen for egen regning (turen tager 10 minutter, og koster ca. 50 kr) til udkanten af Trapani, og vente dér på gruppen der kommer vandrende.
Fra svævebanestationen i udkanten af Trapani kører bussen os 5 km ind til vores hotel i centrum af Trapani, hvor vi har base de næste 4 dage.
Om aftenen spiser vi middag sammen på en restaurant i Trapani.
Morgen badetur og morgenmad.
Bytur til fods i Trapani som er en spændende havneby. Vi besøger først fiskemarkedet, med sværdfisk, tun, blæksprutter, kæmperejer og alverdens skaldyr, som præger byens menukort. Vi fortsætter turen og Camilla beretter om byen og dens rige historie og spændende kultur mens vi slentrer gennem gaderne og det jødiske kvarter, kigger på arabisk arkitektur og katolske kirker, og fortsætter langs havet, som omgiver store dele af byen. Der bliver helt sikkert tid til en ”snack pause” til køb af is eller kage og kaffe i et af Trapanis skønne konditorier.
Vi slutter byturen af med en fælles god frokost på restaurant.
Eftermiddagen og aftenen er på egen hånd i Trapani, og der er ingen fælles middag planlagt.
Morgen badetur og morgenmad.
Udflugt til De Ægadiske Øer. Vi sejler til øen Favignana som er den største og mest interessante af de 3 øer, der sammen danner øgruppen De Ægadiske Øer, som ligger ud for Trapanis kyst. Vi tager færgen fra havnen i Trapani, og ½ time senere går vi i land i Favignana by hvor vi starter med at leje cykler.
Favignana ses bedst på cykel, øen er flad, og vi kan stoppe når vi vil og nyde udsigter og havet. Vi har vores lokalguide med også, som fortæller om øerne. Vi kører en rundtur på ca. 15 km i alt. Ved Cala Azzurra holder vi pause og bader i det krystalklare azurblå hav.
De der eventuelt ikke ønsker at cykle, kan blive i Favignana by, eller gå en tur på egen hånd på øen.
Vi vender retur til Favignana by ved frokosttid og afleverer cyklerne. Herefter er der tid til at gå en bytur og spise frokost på egen hånd i byen, inden vi tager færgen retur til Trapani om eftermiddagen.
Om aftenen spiser vi middag sammen på en restaurant i Trapani.
Morgen badetur og morgenmad.
Udflugt i bus ud til kysten lidt syd for Trapani hvor de store sletter med saltpander ligger. Disse historiske saltsletter, har været brugt i århundreder til at producere havsalt, og vi møder én af saltsletternes egne gode guider, der fortæller om dette 1000 ha store naturbeskyttede område og om saltproduktionen. Vi får ligeledes en unik mulighed for at se de lyserøde flamingoer, der lever i området.
Når vi går ad stierne, der løber langs saltopsamlingstankene, er det næsten som at være en del af et levende maleri. Vandets refleksioner og saltets hvide farve skaber en spektakulær kontrast til himlens blå og den omgivende vegetations grønne tone.
Vi får naturligvis en saltsmagning, samt lejlighed til at købe salt med hjem.
Vi fortsætter sydpå til byen Marsala, som særligt er kendt for de mange vingårde udenfor byen, der producerer den søde dessertvin Marsala. Selve byen er meget interessant; det var her Hærføreren Giuseppe Garibaldi, som samlede Italien i1860erne, begyndte sin lange færd op gennem landet. Byens centrum har mange smukke kirker, flere i siciliansk barok. Det er en utroligt hyggelig by at gå rundt i, med flotte byporte der afgrænser den gamle middelalderbydel, lækre restauranter, vinbarer og gode butikker og caféer.
Vi slutter dagen i Marsala af med at køre ud til vinmarkerne der omringer byen, og besøger én af de førende Marsala vingårde. Her får vi først en rundvisning og fortælling om vingården, der naturligvis afrundes med en marsalasmagning i vingårdens cantina.
Opstemte af dagens oplevelser med både salt og sødt på tungen, kører vi retur til Trapani og mødes igen, når det er tid til at spise fælles middag på en restaurant i Trapani.
Morgen badetur og morgenmad.
Efter morgenmaden tjekker vi ud.
Afgang til Palermo, der er 1½ times kørsel til Siciliens sprudlende hovedstad.
Vi går først en tur sammen med Camilla til nogle af byens attraktioner, som f.eks operahuset Teatro Massimo, byens arabiske kvarter, hovedgaden der skærer sig gennem centrum, og så slutter vi foran katedralen. Vi har desuden bestilt indgang til det fantastiske Palatinerkapel, som er et must see i Palermo.
Efter gåturen har vi fritid til alt det der skal nås inden hjemrejsen, og frokost er på egen hånd, måske er det et madmarked med lækker street food der kalder!
Sidst på dagen mødes vi og tager samlet til lufthavnen.