Archives


Det andet liv III

Min lille blog “Det andet liv” skulle have haft fokus på især kunstudstillinger, men nu er situationen jo en helt anden. Museerne er lukkede (igen) og vi er atter grounded. Jeg nåede at vende Anna Ancher på Statens Museum og ville have genset den sammen med min mor i onsdag på lock-downs første dag. Men ak, det må vente. Håber udstillingen forlænges (igen).

Tålmodighed

Jeg googlede lige udsagnet tålmodighed er en dyd, for jeg synes ærlig talt den er ved at slippe op, men hør nu her: At besidde tålmodighed betyder at kunne vente stille og roligt på noget, også når der opstår frustrationer og modgang. ……..

Lyder det ikke meget fornuftigt? Og mit gæt er, at udsagnet passer perfekt til de fleste menneskers sindstilstand i disse dage.

Altså ingen kunst udstillinger lige nu, so now what?

Køkkentjans

En anden stor interesse jeg ikke har haft tid til at dyrke i de senere år er madlavning. Men nu koger og steger og griller og sauterer jeg på livet løs. Jeg har sat mig for at lave alle retter i den fænomenale kogebog Castel vittorio, Opskrifter fra vores nord italienske spisekammer*, skrevet af Helle Brønnum Carlsen og …nå ja, moi.

Jeg er startet med de lidt nemmere tilgængelige ting som focaccia og diverse dips og pestoer. Men jeg skal også have børstet pastamaskinen af og forsøge mig med at lave ravioli – en hofspise i Castel Vittorio. Og turtuntærten selvfølgelig, som er blevet landsbyens varemærke – udover olivenolien.

Speaking of olie så er jeg løbet tør for de italienske dråber, som jeg ellers har har taget med hjem hvert år og må nu ty til en anden virkelig dejlig olie, nemlig Daniel Letz dejlige græske olie. den køber jeg på eksotiske Sankt Jakobs Plads på Østerbrogade. Den gode olie er essentiel i madlavning.

Også tuben med ansjospasta er ved at være tom. Og de store parmesanstykker jeg havde med hjem i september er også spist. Åh hvor jeg savner Italien. Savner savner……………………

Good news

Ligurien er netop blevet “gul” og I San Remo er julelysene blevet tændt på gader og stræder. Se her en lille optagelse af julelysene der.

Lad os håbe vi kan rejse igen senere på foråret og at vaccinernes milde dråber snart kommer til alle dem der vil have den.

Jeg må indrømme, at jeg synes at tiden snegler sig afsted. I mellemtiden gør jeg ALT hvad jeg kan for at gøre livet så behageligt som muligt for mig selv og familien. Hver dag bliver der tændt op i brændeovnen og familien får (indtil videre) 3 retter mad. Jeg besøger min gamle mor ofte og har forbedret mit golfhandicap betydeligt. SÅ er det sagt højt. Jeg er begyndt at spille golf! Hvem ville nu have troet det………..Ikke mig selv i hvert fald.

Men lad os keep up the spirit! Jeg håber inderligt, at I allesammen har det godt og er raske. Og vedbliver at være det, indtil vi ses igen.

*Denne blog er i princippet reklamefri, men jeg bliver nødt til at fortælle, at man her op til jul kan købe både Castel Vittorio bogen og SYNG bogen direkte hos Muusmanns forlag med 20% rabat hvis man skriver koden “pia20” ved bestillingen.


Det andet liv II

At det er en mærkelig fornemmelse at være grounded og ikke at kunne rejse, som man har lyst til, kan vi vist hurtigt blive enige om. Men der er også positive sider, ved at være tvunget til…….at være i det nære. F.eks. har min latente interesse for kunst fået bedre muligheder.

Museumsbesøg

Før i tiden stjal jeg mig til en halv fridag på Louisiana eller Glyptoteket, men nu er museer og udstillinger en fast og fuldstændig legitim syssel, som fylder ganske meget. Kriminalromanerne er afløst af kunstbøger (som Peter Kær også fortæller at han oplevede, da han skiftede spor fra tv-vært til kunsthistoriker) og årskortene til Statens Museum og Louisiana er fornyet- og denne gang får de ikke lov at klistre fast i foret i dametasken.

Frida & Louise

Jeg nåede lige at få udstillingen med de kvindelige avantgarde kunstnere med på Louisiana. Interessant – og fuldstændig u-overskueligt. Jeg tog mig selv i dvæle ved de kendte Louise Bourgeois og Frida Kahlo. De øvrige 28 gled forbi mine øjne som kuriositeter. Ikke andet end det.

Så var der meget mere at hente hos Per Kirkeby som udstiller i nordfløjen. En overvældende og kraftfuld udstilling, som gjorde et stort indtryk på mig. Den udstilling kan i øvrigt ses et godt stykke ind i januar.

På cafe

Et besøg i Louisianas cafe hører sig til og mens  jeg sidder der med min gulerodskage, genkender jeg – på trods af forklædning med mundbind – Elisabeth, som har rejst med Pust Rejser indtil flere gange. Vi fik en hyggelig sludder over kaffen og kunne hurtigt blive enige om, at vi savner Italien.

Kommer vi mon nogensinde derned igen siger Elisabeth? Ja vi gør svarer jeg skråsikkert. Og det er en anden fryns ved denne mærkelige tid vi lever i: optimismen er blevet et livsvilkår. Uden den er vi fucked (ilde stedt, som det hed i gamle dage).

Mørk er november og løvfaldet slut

Men uanset hvor mørk november er, kan vi stadig nyde musikken.

Se og hør denne dejlige optagelse fra DR koncertsal med DR børnekoret og DRSO dirigeret af Philip Faber. Teksten er af Thorkild Bjørnvig

Mørk er november og løvfaldet slut,

vandet begynder at fryse,

lyset fra solen og blomsterne brudt –

­da må vort hjerte selv lyse.

Synge vil vi, legen er magt,

mer end beregning, forstand og foragt

værn mod det sorte og tomme………

Apropos Louisiana, så er der en lille note til Thorkild Bjørnvig, som skrev dette november digt. Han var nemlig bedste ven med Knud W. Jensen, ostegrosseren, som grundlagde Louisiana. Thorkild Bjørnvig voksede op med sine forældre i Sletten ved Humlebæk og fulgte med i tilblivelsen af kunstmuseet. Han syntes det var et lidt vidtløftigt projekt, men lige præcis i den betragtning tog han fejl. Louisiana er fantastisk og ringen er sluttet. Kunst, optimisme, livsvilkår, initiativ og musik. Tror jeg fik det hele med i den forgangne uge.

Min lille familie fik tilbudt en skøn bolig og tilhørende PUST-kontor på godset Ledreborg. Det kunne vi ikke sige nej til. Drømmen om livet på landet skal afprøves – og det går godt.

Følg med i Det andet liv. Næste kapitel kommer snart.


Det andet liv I

Hvad laver en rejsebureaudirektør egentlig i denne tid hvor der ikke er nogen steder at rejse hen, og kontorarbejdet er minimeret til at følge med i Dansk rejsebureaus forenings bestræbelser på at komme i dialog med politikerne? (og checke smittetallene rundt omkring i verden……..)

Flytterod

Nogle uger er gået med at flytte på landet -nærmere betegnet til Lejre ved Roskilde. Vi rykkede teltpælene op fra Østerbro den 1.september, netop som efteråret så småt satte ind. Siden er der gået en hel del tid med at sidde 1.parket til et orgie af gyldne farver og blå himmel. Her er ekstraordinært smukt.

Vi er havnet lige præcis midt i Danmarks vugge – i Skjoldungernes land, som naturparken omkring Ledreborg kaldes. En spytklat fra Herthadalen og det vi engang kendte som Lejre forsøgscenter. I dag hedder det Sagnlandet Lejre og en uventet interesse for vikingetiden og den yngre jernalder er spiret. Hvem var f.eks. Harald Hildetand og Frode Fredegod ? Det er jeg blevet nysgerrig efter at vide. Hvem ved, måske arrangerer jeg en dag et ophold i en lerklinet hytte, udflugt i en udhulet træstamme og gastronomiske udfordringer a la mal din egen speltmel.

Ledreborg

Selve slottet Ledreborg skal også undersøges nærmere. Især malerisamlingen hvor de fleste billeder stammer fra midten af 1700-tallet – bestilt, købt og betalt af den første ejer af Ledreborg lensgreve Johan Ludvig Holstein. Han var en meget kulturel og historisk interesseret herre og der gemmer sig meget guld i de portrætter og familiebilleder og gobeliner der hænger tæt på de gamle vægge. Det vender jeg tilbage til – stol på det.

A walk in the park

De daglige rutiner er så småt ved at indfinde sig og en af mine favoritter er at slå et slag ned i den smukke park – restaureret i 2007 efter alle barokkens regler – symmetrisk og storslået.

I disse dage bydes der endda på en ekstra feature i parken idet udvalgte steder om aftenen bliver belyst så parken fremtræder nærmest skulpturel. En særlig aftentur er tilrettelagt hvor man ad oplyste stier spadserer for at ende på bakken lige overfor slottet, hvor der er et fantastisk vue. En overraskende poetisk og varm oplevelse – især i disse tider hvor der er langt mellem de kulturelle oplevelser.

Det udendørs lysshow i Ledreborgs park løber også over den kommende weekend, 12.- 15.nov. fra ca. kl.17-21. Hvis du har mulighed for at slå et slag forbi, så gør det endelig. Det er gratis – og slet og ret en dejlig oplevelse.

Min lille familie fik tilbudt en skøn bolig og tilhørende PUST-kontor på godset Ledreborg. Det kunne vi ikke sige nej til. Drømmen om livet på landet skal afprøves – og det går godt.

Føg med i Det andet liv. Næste kapitel komme snart.